Audio (geluidsfragment)

Een audiofragment op een website kan een waardevolle aanvulling zijn door de mogelijkheid te bieden om informatie op een meer boeiende en toegankelijke manier te presenteren, waardoor bezoekers de inhoud kunnen beluisteren in plaats van te lezen, wat zowel visueel als voor mensen met lees- of taalbarrières de toegankelijkheid vergroot, en kan ook helpen bij het overbrengen van emotie, sfeer, of instructies op een persoonlijkere manier.

Wanneer een audiofragment gebruiken?

Je zou een audiofragment op je website kunnen toepassen wanneer je wilt dat bezoekers directe toegang hebben tot gesproken informatie, zoals podcast-afleveringen, muziekvoorbeelden, spraakinstructies, getuigenissen of geluidseffecten. Dit kan de gebruikerservaring verbeteren door afwisseling te bieden in de manier waarop informatie wordt gepresenteerd en bezoekers de mogelijkheid te geven om te luisteren in plaats van te lezen, wat handig kan zijn voor zowel entertainment als educatieve doeleinden.

Hoe ziet een audiofragment er uit?

Hieronder vind je een voorbeeld van een radiospot. Ander voorbeeld: de geluidsfragmenten van Defensie.nl.

  • VOICE-OVER: Stel, er dreigt een overstroming, noodweer of een grote brand.
    Om je bij noodsituaties te waarschuwen is er NL-Alert, het alarmmiddel van de overheid.
    Door een tekstbericht op je mobiel word je direct geïnformeerd. Zo weet je wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen.
    Ga nu naar nl-alert.nl en stel je mobiel in.
    NL-Alert: direct informatie bij een noodsituatie.

Hoe pas ik het audiofragment toe?

Het audiofragment vind je als WordPress block met de naam ‘Audio’. Nu kun je het audioblok configureren. Je kunt een audiobestand uploaden vanaf je computer door op de “Uploaden” knop te klikken, of je kunt een audiobestand selecteren dat al in je mediabibliotheek is geüpload. Klik op de “Media selecteren” knop en kies het gewenste audiobestand.

Toegankelijkheid

Zorg ervoor dat het audiofragment toegankelijk is voor alle gebruikers en niet automatisch afspeelt. Voor gebruikers met gehoorproblemen kan je onder andere alternatieve tekst of ondertitels toe te voegen.

Opties audiofragment

Automatisch afspelen

Hiermee kan je kiezen of je het audiofragment automatisch of handmatig wilt laten afspelen.

Lus

De optie “lus” geeft aan of het audiofragment continu moet worden herhaald wanneer het wordt afgespeeld.

Vooraf laden

Wanneer je de optie “auto” gebruikt, zal de browser proberen het audiofragment vooraf te laden.
Als je de optie “metadata” selecteert, zal de browser alleen de metadata van het audiobestand inladen.
Als je de optie “geen” kiest, zal de browser het audiobestand niet vooraf laden. De browser wacht volledig op de gebruiker om op de afspeelknop te drukken voordat het audiobestand wordt geladen.