Infographics

Een infographic is een manier om informatie over te brengen met beeld. Zo maak je bijvoorbeeld processen, stappenplannen of data inzichtelijk.

infographic gevaren van tatoeages
 • De infographic ‘Think before you ink’ gaat over veilig tatoeĆ«ren, in een jaren ’50-tatoeagestijl (anker, hart, zwaluw).

  De infographic benoemt de volgende punten:

  – Plaatsen: Jonger dan 16? Je moet toestemming hebben van je ouders of voogd. De tattoo kan vervormen als je groeit. Kies voor een studio met GGD-vergunning. Die krijgen controles waardoor risico op infecties kleiner is. Besef dat uit 30 tot 35% van de inkten stoffen kunnen vrijkomen die kankerverwekkend zijn. Als die stoffen in het lichaam vrijkomen, vergroot dat de kans op kanker.

  – Hebben: Stel je tattoo niet te lang bloot aan licht van zon of zonnebank. Uit sommige inkten kunnen door UV-straling kankerverwekkende stoffen vrijkomen.

  – Verwijderen: Inkten kunnen kankerverwekkende stoffen bevatten. Die kunnen bij een laserbehandeling vrijkomen. Daardoor heb je een grotere kans op kanker.

  Verwijzing: www.veiligtatoeeren.nl

  Afzender: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en RIVM

Beeld: NVWA en RIVM

Infographic ‘Think before you ink’

Wanneer gebruik je een infographic?

Een infographic zet je in om tekst met beeld te ondersteunen. Bijvoorbeeld om een bepaald proces eenvoudig inzichtelijk te maken. Zet een infographic niet in om teksten te vervangen. Gebruik een infographic ook niet om grote hoeveelheden informatie te presenteren (‘less is more’).

Statische en dynamische infographics

Er zijn ruwweg 2 soorten infographics:

 • Een statische infographic is een platte afbeelding. Dit is de meest gebruikte variant.
 • Een dynamische infographic is interactief. Gebruikers kunnen er bijvoorbeeld op klikken om meer informatie te krijgen.

Toegankelijkheid infographics

Infographics moeten aan de toegankelijkheidseisen voldoen. Zo moet een bezoeker die de infographic niet kan zien, altijd een tekstalternatief krijgen. Houd ook rekening met kleurcontrast.