Gebruik jij de juiste koppen op je pagina?

Weblogs

Het gebruik van koppen in je teksten lijkt heel logisch en makkelijk. Dit kennisartikel beschrijft aan welke basisregels je moet voldoen en waarom.

Waarom koppen gebruiken?

Het correct implementeren van de kop gerelateerde richtlijnen in webpagina’s verbetert de structuur, navigeerbaarheid en begrijpelijkheid van de inhoud. Dit is vooral belangrijk voor mensen die afhankelijk zijn van schermlezers, brailleleesregels of andere hulptechnologieën. En ook voor de reguliere bezoeker helpt het om snel een pagina te scannen op inhoud.

Gebruik een logische kop-volgorde

Zorg dat koppen worden gebruikt volgens in een logische kop-volgorde. Gebruik hiervoor een juiste hiërarchie: de H1 is de belangrijkste kop op een pagina, een H6 is het minst belangrijk. Gebruik de H1 voor de paginatitel, de H2 voor de belangrijke koppen in de content en, als dat nodig is, de H3’s misschien zelfs de H4, H5 of H6 voor de tussenkoppen om de content verder in secties te verdelen. Sla geen kopniveau’s over en zorg dat iedere kop content heeft.

Beschrijf de onderliggende content

Zorg dat de koppen en de tussenkoppen een goed beeld geven van de content. Beschrijvende koppen zorgen dat het mogelijk is om een tekst goed te scannen en te voorspellen waar de relevante content staat.

Tips voor toegankelijke koppen

Tot slot nog een paar tips voor het gebruiken van koppen:

  • Gebruik maximaal één H1 per pagina.
  • Zorg dat de H1 aan het begin van de content wordt geplaatst.
  • Zorg dat de koptekst van de H1 hetzelfde is als de titel van de pagina.
  • Houd kopteksten zo beknopt mogelijk.

Zoek je een hulpmiddel om snel de koppen en kop-volgorde van een pagina te controleren? De browser extensie headingsMap geeft een overzicht van alle koppen en kopniveaus op een webpagina. Headingsmap voor Chrome en Firefox.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.