Voldoende of voldaan?

Weblogs

Eens in de drie jaar ben je verplicht als (semi)overheid om een toegankelijkheidstoets te laten uitvoeren. Deze toets bestaat uit een steekproef die gecontroleerd wordt op de 50 richtlijnen van de WCAG 2.1 AA. Maar is toegankelijkheid dan alleen eens per 3 jaar belangrijk? Of is het eigenlijk een continu proces?

Als AWP weten wij als geen ander hoe lastig het borgen van de digitale toegankelijkheid kan zijn. Bij een audit krijg je in beeld waar eventuele afwijkingen gevonden zijn binnen de steekproef. En als je deze correct hersteld, dan krijg je een label A: goedgekeurd! Maar is dat wel echt goed genoeg? Als eigenaar van een website wil je er voor zorgen dat op elk moment, op elke webpagina elke gebruiker alles kan doen. Ongeacht een eventuele beperking. Maar hoe doe je dat? De basis is voldoende kennis bij je bouwer en redactie van de WCAG-richtlijnen. En AWP helpt je vervolgens tijdens het gebruik van de website dit te herinneren. Dus als je een afbeelding plaatst, vraagt AWP om wat voor afbeelding het gaat. Zodat jij weet of je een ALT-tekst moet schrijven of niet. Of als je een koptekst toepast, of deze wel past in de hiërarchie van de pagina. Zo hoef jij niet alles te weten om toch de informatie op de website toegankelijk te hebben en te houden. Zo ga je van een eenmalige voldoende, naar een continu voldaan gevoel. De gebruikers zullen je dankbaar zijn.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.